Een herkenbaar verhaal?
Onlangs sprak ik in een bedrijfsrestaurant met een facility-manager van een topbedrijf in het Gentse. Hij vertelde enthousiast over de stappen die zijn bedrijf zette richting een gezondere werkomgeving. "Onze medewerkers vragen zelf om gezondere alternatieven," zei hij. "Ze zijn vaak op verplaatsing en willen iets voedzaams kunnen meenemen."
Terwijl hij dit zei, keek ik achter hem en zag ik de automaat vol met frisdrank en suikerhoudende snacks. Ik wees ernaar en onderbrak hem (vriendelijk).
Hij draaide zich om en lachte. "Ja, dat klopt. Daarom zit jij hier,Joren.. die automaten moeten weg – niemand koopt dat nog".
Wat verdwijnt?
En dat was niet de eerste keer, steeds meer bedrijven beseffen dat ongezonde opties niet langer de standaard hoeven te zijn. Dit zijn de eerste zaken die verdwijnen:
-
Ongezonde frisdrank die amper nog gekocht worden (Gent)
-
Typische snackautomaten vol suikerhoudende koeken en snoep, waarvan de verkoop maand na maand blijft dalen (Brussel)
-
De typische vervallen snoepzakjes die ongebruikt in schappen blijven liggen (Brussel)
-
Catering met ongezonde, zware maaltijden die eerder een energiedip dan een boost geven.
Wat werkt wél?
Gelukkig zijn er inspirerende initiatieven die wél aanslaan bij medewerkers. Dit zijn succesvolle voorbeelden die ik recent tegenkwam:
-
Creatieve saladbars met verse, lokale ingrediënten – elke dag anders en altijd smaakvol (Brussel)
-
Verse soep die dagelijks voorzien wordt als voedzaam alternatief (Hasselt)
-
Grab-and-go opties zoals studentenhaver, noten en granola voor onderweg (Gent)
-
Boeken over gezonde voeding in de kantine om medewerkers te inspireren (Brussel)
-
De stijgende vraag naar 'gezonde-start' pakketten voor nieuwe medewerkers
Het effect?
Bedrijven die inzetten op gezonde voeding merken niet alleen een hogere tevredenheid bij medewerkers, maar ook een daling in vermoeidheid en een stijging in productiviteit. Uit onderzoek blijkt dat werknemers die gezonder eten tot 25% efficiënter werken. Het bredere plaatje: welzijn op de werkvloer. Lees het onderzoek hier na.
Gezonde voeding is slechts één peiler van een bredere visie op welzijn. Een integrale aanpak omvat niet alleen voeding. Deze week viel me op dat bedrijven ook steeds meer bezig zijn met:
-
Mentale gezondheid: Mindfulness en stressbeheer (Hasselt)
-
Beweging: Staand werken, yoga en sportinitiatieven (Gent)
-
Werk-privébalans: Minder overwerk, meer rust (Gent)
-
Gezonde werkomgeving: Lichte, groene werkplekken (Brussel)
Een gezonde werkomgeving vraagt om structurele veranderingen die het welzijn van werknemers ondersteunen. Dit betekent bewuste keuzes maken op het vlak van voeding, maar ook werkstructuur en faciliteiten. Op die manier zorgen we ervoor dat gezondheid de standaard wordt.
Gezondheid is geen kostenpost, maar een slimme investering in menselijk kapitaal. Welke stap zet jouw bedrijf als volgende?